logo
header-add

CFD och hävstång - lär dig begreppen

12:e Augusti 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Kontrakt för skillnader (CFD) är ett av de mest populära derivaten i finansvärlden. Det är så, det finns fortfarande många som inte förstår hur CFDs fungerar eller till och med vad de används för. Många ser dem som mycket komplexa produkter med mycket risk. Andra förknippar dem att vara samma sak som spel på de finansiella marknaderna. Men är alla dessa uppfattningar verkligen sanna?

Vad är en CFD?

SSom namnet antyder är en CFD ett avtal mellan två parter för att utbyta skillnaden mellan priset på en tillgång från dess öppningsposition till dess stängningsposition. Eftersom CFDs erhåller sitt värde från den underliggande tillgången som de spårar anses de vara en typ av derivat. Derivat är instrument som erhåller sitt värde från en annan tillgång som den spårar. CFD är en typ av hävstångsprodukt. Du lägger upp en initial summa av kapital och din CFD-mäklare gör att du kan ta upp en mycket större marknadsexponering genom hävstångseffekten. Det är inte CFD:en som ett instrument som gör att risker kan uppstå utan hävstångseffekten.

CFD och hävstångseffekten

Eftersom CFD:er oftast innehåller hävstång som tillåter innehavarna att ta upp en mycket större marknadsställning än det faktiska beloppet de har satt in är de populära bland handlare. Generellt sett ser de flesta kortsiktiga handlare inte på att hålla fast på en långsiktig marknadsposition. Snarare syftar de till att utnyttja hävstångseffekt för att tjäna vinster genom kortfristiga prisfluktuationer genom att använda egna handelsmetoder som teknisk analys. Till exempel skulle en 1% ökning på en råvarukurs vara mycket lättare för en handlaren att fånga jämfört med en ökning med 10%. Utan hävstång skulle en näringsidkare som tar upp en position på 10 000 dollar bara kunna tjäna 100 dollar från en handel. Med hjälp av en hävstångseffekt på 10: 1 genom CFD skulle samma handlare kunna ta upp en positionsstorlek på $ 100.000 och göra $ 1000 genom handeln vilket ger honom en 10% avkastning. Å andra sidan, om marknaden går emot hans portioner, kommer förlusterna också att förstoras. Det är viktigt att understryka att du inte behöver använda hävstång när du handlar med CFD och du kan själv ställa in mängden hävstång i ditt CFD-konto så det passar din risknivå.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med CFD:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

Vad är en spread?

I grund och botten är en spread skillnaden mellan köp- och säljpriset för en råvara. Ett exempel på en spread kan vara för olja där säljpriset är 73.00 USD och köppriset är 73.04 USD. I det här fallet skulle sprejen var 0.04 USD i monetära termer eller som procentsats 0.0555%. Spreaden kan hos vissa mäklare benämnas som PIPs vilket står för Price Interest Point. En PIP mäter mängden förändring i kursen för ett råvara och beräknas med sista decimaltalet i priset. Eftersom de flesta större råvaror är prissatta till 4 decimaler är den minsta ändringen den sista decimalpunkten som motsvarar 1/100 av 1% eller en baspunkt. En handlare som säger "Jag gjorde 40 pips på en handel" till exempel betyder att handlarn köpte eller sålde 40 pips under eller över inköpspriset. Det faktiska kontantbeloppet som detta representerar beror givetvis på pip-värdet för respektive trade.Läs mer om du du handlar här

cfd och hävstång

Korta en postion eller gå långt

Dessa begrepp är ytterst viktiga inom CFD handel med råvaror efter som valet av att antingen gå långt eller kort (go long eller short på engelska) efter som dessa bestämmer i vilken riktning du tror att priset på råvaran kommer att gå. Detta val är alltid utgångspunkten när du köper en CFD. Säg att du vill handla med guld och du tror att priset kommer att gå ner vilket innebär att du vill gå kort i en CFD handel och handlar genom att köpa en position guld på Sell. CFD-instrument är en av de fåtal instrument där du kan tjäna pengar på en nedgång av en råvara därigenom. På andra hållet, om du tror att guldpriset kommer att gå så ska du gå långt och köpa CFD-postionen via Buy. Om din priset går i den riktning som du tror kommer att tjäna pengar på handeln men om det inte går som du tror kommer du förlora pengar på handeln.

Vi hoppas att vår artikel om CFD och hävstång har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om CFD och hävstång:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer