logo
header-add

Handla med vete - fyra pratiska handelstips

27:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Råvarumarknaderna är vanligtvis volatila, inklusive om du vill handla med vete, och representerar därför stora möjligheter för CFD-handlare att tillämpa hävstångseffekt och göra bra vinster. Medan alla jordbruksråvaror har säsongsvängningar är det nyheterna om hur väl vetet gror och om några speciella problem som bönderna upplever kan flytta marknaderna. Effekten av klimatförändringarna kommer sannolikt att bidra till en generell ökning uppåt i prissättningen eftersom grödor traditionellt har odlats i områden där vädret är gynnsamt för dem och eventuell förändring i väder påverkar avkastningen. Med andra ord är det troligt att nyheter som kommer kommer att vara dåliga. Vete är ett bra exempel på CFD-handel på vanliga nyheter. En CFD är vanligtvis 100 bushels som väger cirka 3 ton. Ett terminsavtal omfattar 5 000 bushels.

Vetepriserna har hoppat omkring 75% det sista året och detta visar också tydligt hur volatilt priset på vete har blivit. Varje handlare med CFD-konto skulle snabbt kunna få tillgång till den här marknaden med en långvarig CFD. Vissa experter förfarade att priserna på vete skulle falla eftersom råvaran hade högst pris på 23 år och bönder planterade mer vete. Nyheten i augusti att Ryssland förbjöd export ändrade det och vissa letar nu efter ett år som 2008. Kanada, en annan stor exportör av vete, rapporterar också mycket låga avkastningar, kanske till 2002 års nivåer. Om torrt väder fortsätter i USA och Europa, kommer veteförsörjningen att minska vilket också kommer att driva upp priserna och det är något att tänka på om du vill handla med vete.

handla med vete

Redo att börja handla med vetw? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med vete:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

Vissa har också hänfört den senaste tidens vetepris till det amerikanska dollarns fallande värde. Visserligen dominerar USA marknaden och är världens största vetexportör. Frankrike är Europas största veteproducent men verkar inte ha kapacitet att kunna ta marknadsandeler gentemot USA för att kompensera för Rysslands brist. Det är också svårt eftersom det mesta av sitt vete är "mjukt" vete som är mer lämpat för att göra bakverk än bröd. Tyskarna har nyligen köpt "hårt" vete från USA för första gången på tre år. Ur konsumentsynpunkt bör det ökade priset på vete inte påverka brödpriset för mycket eftersom vete endast står för 12% till 14% av kostnaden. Jordbrukare runt om i världen står inför ett svårt beslut om hur mycket vete de skall så detta året. Här kommer våra fyra bästa tips för att handla med vete:

1. Se till att studera veteindustrins natur...

och hur och var det handlas. Till exempel finns det 3 typer av vete som odlas i USA: mjukt rött vintervete som odlas och skördas i södra Midwest-staterna och Texas och handlas på CBOT (Chicago Board of Trade), hårdrött vintervete å andra sidan planterade på vintern och skördas runt maj och handlas på Kansas City Board of Trade (KCBOT) samt vårvete som handlas på Minneapolis Grain Exchange (MGEX) och planteras på våren och skördas på hösten. Samliga av dessa typer går att handla med vete CFD:er.

2. Läs officiella veterapporter...

till exempel publicerar USA:s jordbruksverk ett antal rapporter som kan vara till hjälp vid din handel med vete. "Prospective Plantings" är en rapport som släpps varje mars och noterar hur odlingstyperna och arealbönderna planerar att plantera under de kommande säsongerna. Andra rapporter uppskattar utbudet och efterfrågan på vete..

3. Håll dig uppdaterad över industrins händelser... Läs mer om hur du kan handla här

genom att besöka informationskällor som Agrimoney och U.S. Wheat Associates som ger detaljerade och djupgående rapporter som inkluderar framtida priser och nyheter. En Agrimoney-rapport daterad den 28 juli 2017 detaljerar exempelvis effekten av US-dollarns fluktuationer och hur en nästan 30%-minskning i ryska vetegrödor hade för påverkan på veteterminer och USA-export.

4. Titta efter trender om du vill handla med vete...

Einom veteindustrin och marknaderna för veteterminer. Medan teorin om terminshandel bygger på att förutsäga om en vara som vete kommer att gå upp eller ner i värde är hemligheten att veta tillräckligt om vete som en vara för att få oddsen att lutas till din fördel. Ingen kan verkligen förutsäga framtiden så det kan hjälpa till att söka ett statistiskt gynnsamt trend- och handelssystem och hålla fast vid det tillräckligt länge för att det ska fungera att handla med vete.

Vi hoppas att vår artikel om vetehandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med vete:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer