logo
header-add

Handla med majs - allt du behöver veta

17:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Vill du handla med majs? Då borde du känna till grunderna för råvaran först. Majs är ett spannmål som har sitt ursprunglig i Centralamerika. Det är en vanlig källa till mat för människor och djur samt en viktig ingrediens i bränsleproduktionen. Forntida bönder i regionen som nu är södra Mexiko först domesticerade majs cirka 10 000 år sedan. Det var dock inte förrän 1492 att europeiska länder upptäckte växten när Christopher Columbus tog tillbaka majs från Kuba. Ett växande antal olika branscher använder majs för att producera sina produkter och den årliga produktionen av grödan överskrider nu ris och vete. Därför spelar majs en viktig roll i världsekonomin.

Hur är majs odlat?

Majs är medlem i gräsfamiljen och växer i olika klimat och regioner runt om i världen. Det finns sex sorter av grödan. Alla sorter växer på ett liknande sätt. Jordbrukare deponerar frön i marken som sedan grodas inom 5 till 12 dagar. Marktemperaturen påverkar tidpunkten för denna process och när fröna groddar utvecklar de små löv som liknar blad av gräs. Efter ytterligare tillväxt utvecklar växterna tjocka stjälkar och platta spetsiga blad.

När stalkerna nått två tredjedelar av sin fulla höjd, börjar de reproduktionsprocessen genom pollinering av vind. För att säkerställa framgångsrik befruktning planterar jordbrukarna frön i korta rader eller block. Detta gör att silke från kvinnliga blommor lätt kan nå närliggande växter. Korn som odlas i rader. Tiden för skörden kan få stor inverkan på majsens smak. Majs skördad under det tidigare mjölkstadiet kännetecknas av dess sötma medan majs skördad i senare faser kännetecknas av dess stärkelseinteriör. Plantering och skörd säsonger varierar beroende på region och klimatförhållanden. I USA, som är den största majsproducenten, växer mest majs i slätten i staterna i Mellanvästern. Plantering sker mellan april och juni och skörden sker mellan oktober och november. De sydligaste regionerna planterar i allmänhet först medan norra regioner väntar på att snön smälter och jorden tinas. Majs kan roteras med andra grödor som sojabönor så i början av planteringssäsongen måste bönderna bestämma vilken gröda som ska växa. Skördeperioderna är viktigt att veta om du vill handla med majs.

handla med majs

Majs- och sojabönespridningen är ett verktyg jordbrukare använder för att fatta detta beslut. Denna spridning är antalet majskorgar som behövs för att köpa en bushel av sojabönor. När förhållandet är under 2,2 till 1 är majs historiskt dyrt medan ett förhållande över 2,4 till 1 signalerar historiskt dyra sojabönor. Majs har många användningsområden och överraskande betyder det att de viktigaste inte innebär mat för människor. Cirka två tredjedelar av majs som produceras i USA går till djurfoder och etanolbränsle. Majs spelar en växande roll i etanolproduktionen så efterfrågan på denna bränsletillsats kan få stor inverkan på majspriserna. Amerikanska regeringen subventionerar kraftigt majsbönderna för att öka etanolproduktionen och bönder fattar beslut om vilka grödor som ska växa utifrån subventioner. Om etanolbehov skulle spridas skulle marknaderna ha ett överflödigt utbud av majs och priserna skulle sannolikt vara lägre.

Vad driver priset för majs

Priset på majs är vanligtvis mycket korrelerat med priset på andra jordbruksprodukter som vete och korn och om du vill handla med majs finns det ekonomiska faktorerna som rör majspriserna som du bör känna till:

 • Etanolmarknad
 • Klimat
 • Råoljepriser
 • Kinesisk efterfrågan
 • Amerikanska dollar
 • Klimat
 • Etanolmarknad

 • Redo att börja handla med majs? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med majs:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

  Vi går in i detalj på några av dessa faktorer nedan:

  Råoljepriser

  Eftersom majs i allt högre grad används för att producera bränslen kan dess förhållande till oljepriserna inte ignoreras. En ökning av råoljepriset skulle sannolikt leda till en ökad efterfrågan på biobränslen då konsumenterna byter till billigare alternativ. Faktum är att jordbruksvaror som används i bränsleproduktionen har höga priskorrelationer med råolja.

  Kinesisk efterfrågan

  Att analysera majspriserna utan att nämna Kina skulle vara en stor underlåtenhet. Kina är världens största konsument av energi och största importör av petroleum. Landets energibehov förväntas förbli enorma eftersom ekonomin fortsätter att växa. Kina söker efter billigare och mer miljövänliga energikällor och biobränslen kommer att spela en roll i denna plan. Något avtagande tillväxt i Kina kan bli ett problem för majspriserna medan en ökning i tillväxt kan leda till högre priser.Läs mer om hur du kan handla här

  Amerikanska dollar och handla med majs

  Som världens reservvaluta kan dollarn ofta diktera riktningen på råvarupriserna. När dollarns värde faller mot andra valutor krävs det mer dollar att köpa majs än det gör när priset är högt. Sätt på ett annat sätt, säljare av majs får färre dollar för sin produkt när dollarn är stark och mer dollar när valutan är svag. Usa är den ledande globala majsproducenten så det är osannolikt att majs snart skulle prissättas i en annan valuta.

  Klimat

  Klimat kan få stor effekt på utbyten för majsgrödor. Måttliga förändringar i vädermönster kan öka antalet allvarligt heta dagar under växtsäsongen. Dessa värmeböljor kan dramatiskt minska avkastningen och skapa prisökningar.

  Vi hoppas att vår artikel om majshandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med majs:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer