logo
header-add

Handla med silver - allt du behöver veta

11:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Funderar du på att handla med silver? I så fall är det bra att förstå metallens historia. Silver är en blank vitmetall med flera extraordinära egenskaper. Den är smidigt och vackert glänsande. Silver är också mycket reflekterande och leder elektricitet extremt bra. Den dödar till och med bakterier. Alla dessa funktioner gör silver till en värdefull metall i ett brett utbud av industrier, inklusive smycken, elektronik, energi och medicin. Men dessa egenskaper skrapar bara på ytan av varför silver är viktigt i den globala ekonomin. Silver är mycket sällsynt och tillsammans med guld och sex platinagruppmetaller hör till en grupp som kallas ädelmetaller. I tusentals år har människor förvärvat silver som en investering och värdebutik.

Hur började utgrävningarna av silver?

Silvergruvor började växa fram när forntida civilisationer i Asien först minskade metallen för över 5000 år sedan. Nästan 1800 år senare började det grekiska riket använda silver som en valuta och under det romerska rikets höjd blev silver en viktig handelsvara längs Asiens kryddvägar. Den spanska erövringen av den nya världen på 1500-talet visade sig dock vara det viktigaste ögonblicket i råvarans historia. Dramatiska ökningar av silvergruvor i Bolivia, Peru och Mexiko växte fram mellan 1500 och 1800 e.Kr. Dessa tre nationer stod för 85% av världens produktion eftersom spaniorier fick fotfäste i sydamerika.

Sedan dess har nya silverupptäckter i USA, Australien, Centralamerika och Europa stärkt produktionen över hela världen. Trots den långa historien om silvergruvor är överproduktionen och reserverna av silver överraskande begränsad. En rapport från den amerikanska geologiska undersökningen från 2004 uppskattade den totala mängden silver som mines från antiken till och med 2001 på 1,26 miljoner ton. Hälften av den här produktionen har avverkats under de senaste 62 åren. Nyare uppskattningar placerar den totala kvantiteten som grävts fram under historian på 1,5 miljoner ton vilket motsvarar endast en 52 meter kub av metallen som är viktigt att veta om du vill handla med silver.

handla med silver

Vad påverkar silverpriset?

Silver är en volatil handelsvara som reagerar på både industriella och ekonomiska data. Dessa faktorer är de viktigaste drivkrafterna för silverpriset:

Vad driver priset på bomull?

 • Tillgång och efterfrågan
 • Silverskrot
 • Industriell efterfrågan
 • Inflation och US-dollar
 • Guldpriser

 • Redo att börja handla med silver? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med silver:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

  Vi går in i detalj på några av dessa faktorer nedan:

  Tillång och efterfrågan

  Silverförsörjningen är begränsad och produktionen har minskat de senaste åren. Industrins experter, de som ger rådgivning för att handla med silver, förväntar sig ytterligare nedgångar under de kommande åren på grund av högre gruvkostnader. Samtidigt är efterfrågan på silver, där 50% kommer från industrin, fortsatt stabil. Investerare bör uppmärksamma händelser som påverkar utbud och efterfrågan. Till exempel kan gruvslagningar begränsa utbudet medan upptäckter av nya silverfyndigheter kan öka den. På efterfrågesidan kan förändringar i köpfrekvens hos handlare för silver, vilket är mycket mer volatilt än efterfrågan på industrin, kunna flytta priserna.

  Silverskrot

  Silverskrot kan spela en viktig roll för att bestämma silverförsörjningen på marknaden och därmed priset. En skrotkälla var historiskt fotografibranschen. Men med tillkomsten av digital fotografering spelar silver nu en mindre roll i branschen. Skrotåterförsäljare återvinneer stora mängder fotografisk film för deras silverinnehåll. På samma sätt kan smycken och silvervaror vara källa till silverskrot.

  Industiell efterfrågan

  Efterfrågan på silver från industrin kan ha stor inverkan på metallens pris. Som tidigare nämnts förbrukar fotografibranschen inte längre så mycket silver som det gjorde för en generation sedan. Rostfritt stål har till stor del ersatt silver i saker som bestick medan många speglar innehåller nu aluminiumlegeringar istället för silver. Å andra sidan kan industrier som vattenrening, kretskort och sol fortsätta att kräva silver för sina unika fysikaliska och kemiska egenskaper och kan vara viktigt att tänka på om du vill handla med silver.

  Inflation, handla med silver och US-dollarn

  Investering i silver är ett sätt att skydda mot förlust av köpkraft från inflation och en svag US-dollar. Varor som silver är prissatta i US-dollar och har ofta starka inverse korrelationer med dollarn. Med andra ord, om dollarn försämras, tenderar silverpriserna att öka. Köpare som köper silver i andra valutor har mer köpkraft när dollarn är svag och mindre när dollarn är stark. Silver skiljer sig också från de flesta andra råvaror (undantagen är guld och kanske platina) eftersom många handlare ser det som en alternativ valuta. I tider med valutadevalvering och inflation vänder sig ofta handlare till silver för en mer pålitlig värdehållning.Läs mer om hur du kan handla här

  Guldpriser

  Historiskt sett visar guld- och silverpriserna ett starkt positivt förhållande. Många handlare ägnar stor uppmärksamhet åt guld-silverförhållandet och använder rörelser i detta förhållande som en signal för att köpa eller sälja guld eller silver.

  Skäl till att handla med silver

  En av de bästa anledningarna till att investera i silver är att det kan ge skydd under ekonomiska kriser. Centralbankerna reagerar i allmänhet kriser genom att sänka räntorna och öka penningmängden. Dessa åtgärder har potential att försvaga valutor och förstöra förtroendet för aktier och obligationer. Till skillnad från finansiella tillgångar kan fysiska tillgångar som silver inte skapas via papper. Det finns en begränsad överlagring av silver. Av denna anledning är det mycket mer sannolikt att silver kan hålla sitt värde under perioder av oro.

  Silver är avgörande för många industrier så styrkan i den globala ekonomin bör översättas till högre silverpriser. Särskilt silverefterfrågan på smycken är stark i Indien. Eftersom dessa och andra tillväxtmarknadsländer fortsätter att växa kan deras efterfrågan på silver öka kraftigt. Tillförselbilden för silver kan vara en av de mest attraktiva skälen att handla med silver.

  Deprimerade priser på silver kombinerat med höga gruvkostnader har orsakat produktionsnivån att bli lägre de senaste åren. Om inte priserna hämtar sig väsentligt kommer många gruvprojekt att försvinna. Samtidigt förblir silverskrotförsörjningen vid fleråriga nedgångar. Kombinationen av hög skrotleverans och låg gruvproduktion kan vara ett recept på högre priser. Medan industrins efterfrågan på silver förblir relativt konsekvent kan investeringsbehovet vara mycket mer varierande. Ökningar i efterfrågan på investeringar kan leda till betydande ökning av silverpriserna särskilt när utbudet förblir begränsat.

  Vi hoppas att vår artikel om silverhandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med silver:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer