logo
header-add

Handla med kaffe - allt du behöver veta

13:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Om du är intresserad av att handla med kaffe kan det vara bra att få en ordentlig genomgång av råvaran och dess karaktär. Kaffe är en mjuk råvara som härrör från en växt som växer mest i subtropiska och tropiska klimat. Drycken som produceras från körsbären på dessa växter är den främsta källan till koffein i dieter i både utvecklingsländer och utvecklade länder. Kaffe är en så viktig kosthållare i hela världen att det har skapat en svimlande stor ekonomi i sig självt. Kafferosterier, förpackare, odlare och marknadsförare är beroende av varan liksom mjölkproducenter och restaurangoperatörer. Råvarupriset för kaffe spelar därför en viktig roll i världsekonomin.

Hur produceras kaffe?

Kaffe växer i två sorter - Arabica och Robusta. Körsbären som växer på växten innehåller frön - känd som bönor - som är rostade för att göra kaffe. Arabica växter växer i subtropiska och tropiska klimat i både lägre och högre höjder. Nedrehöjdsgrödor kräver väldefinierade regniga och torra årstider och höjder på mellan 1800 och 3.600 meter. Sådana förhållanden åstadkommer tydliga odlings- och mognadssäsonger. Mexiko, Jamaica, vissa områden i Brasilien och Zimbabwe är länder med dessa typer av förhållanden finns. Högre höjdsgrödor växer nära ekvatorn vid höjder på 3.600 till 6.300 meter. Kaffeplantor här kräver ofta regn och producerar två skörsäsonger. Kenya, Colombia och Etiopien är länder med dessa klimat och geografiska förhållanden.

Robusta växer i allmänhet på mycket lägre höjder än Arabica-grödor. Kaffeproducenter anlägger Robusta i regioner 10 grader norr eller söder om ekvatorn vid höjder från havsnivå till 3000 meter. Robusta växter kan tolerera varmare väder än Arabica-växter. Global produktion av kaffe mäts i jutspåsa som kan rymma 60 kg kaffe. En-tons-superpåsar av polypropen har i många fall ersatt jutspåsar för export av kaffe.

handla med kaffe

Över 50 länder producerar kaffe men den överväldigande majoriteten av grödan växer i tio länder. De största importörerna av kaffe inkluderar Europeiska unionen, USA, Japan och Ryssland. Exporterande länder konsumerar ungefär en tredjedel av de mer än 150 miljoner juttsäckarna som konsumeras årligen. Brasilien är den största konsumenten bland exportländerna. Endast i USA överstiger de ekonomiska effekterna av kaffe 225 miljarder dollar och står för mer än 1,6% av landets BNP och för det mycket intressant att handla med kaffe. Kaffeindustrin producerar uppskattningsvis 1,7 miljoner amerikanska jobb. Koffeinen i drycken krediteras med att lindra trötthet och öka mental uppmärksamhet. De fem största kaffeproducerande länderna står för cirka två tredjedelar av den globala produktionen och de två största tillverkarna - Brasilien och Vietnam - utgör ofta ungefär hälften av den årliga produktionen. Alla dessa länder har historia av politisk instabilitet. Politiska kriser, såsom ledarskapsupermer eller korruptionskandaler, kan påverka marknader och skapa oro över försörjningsstörningar.

Redo att börja handla med kaffe? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med kaffe:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

Vad driver priset på kaffe?

 • Geopolitik
 • Klimat
 • Diskretionär inkomst
 • Transport och oljepriser
 • Hälsoproblem
 • Geopolitik
 • Den amerikanska dollarn

 • Vi går in i detalj på några av dessa faktorer nedan:

  Klimat

  Kaffegrödor är mycket känsliga för väderförhållandena. Kaffe behöver rätt kombination av regn och solsken för att ge maximal effekt. När dessa förhållanden inte uppstår försämras utbudet och priserna stiger. Det faktum att huvuddelen av kaffeproduktionen är koncentrerad i några länder förvärrar detta problem. Globala uppvärmning kan potential skapa långsiktiga torkförhållanden i kaffeländer och om dessa mönster fortsätter kan kaffepriserna gå upp än de kommande åren.

  Diskretionär inkomst

  Även om stora delar av världen regelbundet konsumerar kaffe är drycken inte en nödvändig på samma sätt som korn, vete och ris är. Mönster i diskretionär inkomst och utgifter kan därför spela en viktig roll för prisförflyttningar. I utvecklade regioner som EU och USA kan trender i arbetslöshet och genomsnittlig timelön tjäna som viktiga barometrar för förändringar i kaffekonsumtionen. På tillväxtmarknader kan den totala ekonomiska tillväxten påverka kaffekonsumtionen. Kina har till exempel visat ett mönster för att skifta mot västerländska kostnormer eftersom dess ekonomi har mognat. Även om Kina har mer te än kaffedrickar kan kaffe konkurrera med te under de kommande åren vilket gör ett ytterligare intressant att handla med kaffe.

  Transport och oljepriser

  Kafferosterier måste transportera sina bönor till konsumenter och företag över hela världen och alla former av transport kräver bränsle. Priset på olja kan få stor inverkan på priset på kaffe. Störningar i raffinaderivirksomheten kan leda till att priset på bensin stiger. Köparna av kaffe bör förvänta sig att priserna på varan ska ha ett positivt förhållande till energipriserna.Läs mer om hur du kan handla här

  Hälsoproblem

  Det medicinska samfundet har producerat motstridiga bevis på hälsoeffekterna av att dricka kaffe. Kaffeentusiaster noterar dryckens fördelar för förebyggande av sjukdomar och dess många antioxidanter, inklusive vitaminer B2 (riboflavin), B5 (pantotensyra) och B1 (tiamin). Koffein i kaffe kan dock leda till ångest och stör sömn hos vissa människor. Det är också ett beroendeframkallande ämne. I vilken utsträckning allmänheten uppfattar positiva eller negativa budskap om kaffe kan påverka efterfrågan och priserna på varan.

  US-dollaren och handla med kaffe

  Råvaror, inklusive kaffe, är prissatta i amerikanska dollar. Säljare av kaffe får färre dollar för sin produkt när den amerikanska valutan är stark och mer dollar när valutan är svag. En stark amerikanska dollar kan eventuellt sänka kaffepriset medan en svag US-dollar normalt är bra för priserna när du vill handla med kaffe.

  Vi hoppas att vår artikel om kaffehandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med kaffe:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer