logo
header-add

Handla med kakao - allt du behöver veta

17:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Intresserad av att handla med kakao? Här har vi samlat all nyckelfakta du kommer att behöva. Kakao är en råvara som härrör från Theobroma-växtens torkade och fermenterade frön (bönor) vilket betyder "gudens mat" på grekiska. Kakao används främst för att tillverka choklad. Mayanerna odlade kakaoträd för mer än 5000 år sedan och gjorde en rituell dryck från dessa frön. På 1500-talet började Spanien importera kakao och på 1700-talet växte kakaon popularitet över hela Europa. Idag njuter personer över hela världen kakao på tusentals olika sätt och med den årliga konsumtionen av kakaobönor på 4,5 miljoner ton är kakao en viktig råvara på världsmarknaden.

Hur oldas kakao?

Kakaoträd växer i tropiska områden. De kräver fuktighet, god markdränering och konsekvent nedbörd att växa ordentligt. Det finns tre kända arter av Theobroma Cacao-växten och dessa är Criollo, främst odlad i Centralamerika, Forastero, framförallt odlad i Västafrika och Sydamerika och Trinitario oldlad i alla kakaoodlingsregioner. Odlare använder en av två metoder för att plantera grödan; de planterar unga träd mellan permanenta eller tillfälliga växter som kokosnötter, bananer och bananer. Dessa grödor ger nyans för de unga kakaoplantorna. De tunnar sedan ut mogna kakaoplantor och placera de unga träden mellan de äldre plantorna. Theobroma-växten som producerar kakaobönor växer till 30 meter lång och producerar färgglada blommor och vit frukt. Ett kakaoträd tar fem år att producera kakaoknippe och har en röd-orange eller gul färg och har mycket hårda skal.

Toppväxtperioden för en kakaoplant är tio år men vissa träd kan fortsätta att vara produktiva i årtionden. När kakaoknippe börjar växa tar de fyra till fem månader att mogna och flera veckor efter det att mogna. Varje kakaoknippe innehåller ca 40-50 bönor. Kakaoknippe växer från kakao trädets stam och grenar. Tidpunkten för skörden är viktig eftersom bönorna börjar gro om de lämnas på trädet i mer än tre till fyra veckor efter mogning. När de är mogna skär jordbrukarna frukten från träden med machetes eller skarpa knivar, extraherar de våta bönorna och börja processen med att torka och fermentera. Fermentation tar tre till sju dagar och soltorkningsprocessen tar flera dagar. De främsta kakao producerande länderna ligger inom 20 grader av ekvatorn.

handla med kakao

Tillförseln av kakao är starkt koncentrerad geografiskt och detta bör du absolut känna till om du vill handla med kakao. Över 60% av den globala produktionen kommer från några länder i västra Afrika med Elfenbenskusten som den största odlaren. Kakaopriserna kan uppleva stora svängningar till följd av nyheter från denna region. Politisk och civil oro och arbetskonflikter kan skapa flaskhalsar som leder till kraftiga prisökningar. Elfenbenskusten har till exempel upplevt politisk korruption och instabilitet sedan de förklarade sig självständigt. En ökning av de politiska spänningarna i detta land kan allvarligt hämma kakaoförsörjningen.

Priset på kakao drivs mestadels av dessa sju faktorer:

 • Tillförsel
 • Klimat
 • Produktionscykel
 • Infrastruktur och transport
 • Konsumentpreferenser
 • Brittiskt pund
 • Tillförsel

 • Redo att börja handla med kakao? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med kakao:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

  Vi går in i detalj på några av dessa faktorer nedan:

  Klimat

  Kakaoknippe kräver en blandning av vått väder och solsken att mogna. Varje steg i den femåriga processen från plantering till fruktproduktion kräver idealiska väderförhållanden. Episoder av långa torkförhållanden eller kraftiga regn kan orsaka att kakaoknippena torkar ut eller ruttnar. Eftersom vädret bestämmer avkastningen på grödan kan det få stor inverkan på kakopriserna.

  Produktionscykel

  Produktionscykeln från kakaoplantering till skörd är en mångårig process. Jordbrukare måste fatta beslut om växtproduktion långt innan de ser vinster från sin investering. Faktorer inklusive framtida utsikter för priser påverkar mängden produktion men eftersom det finns en så lång tillväxtcykel kan utbudet av kakao ofta inte snabbt reagera på förändringar i efterfrågan. Detta kan leda till kakaobrist och prisökningar. Att förena detta problem är det faktum att kakao är förgänglig och inte kan lagras i obestämd tid.Läs mer om hur du kan handla här

  Infrastruktur och transport

  Kakao odlas i mestadels fattiga delar av världen med begränsad infrastruktur. Dåliga vägar och transportutrustning gör regionen mottaglig för leveransstörningar. Överdrivet regn kan till exempel leda till betydande förseningar när det gäller att transportera kakao till konsumenterna. Dessa förseningar kan leda till brist på utbud och högre priser och kan lätt utnyttjas för kortförsäljningar om du vill handla med kakao.

  Konsumentpreferenser

  Förändringar i konsumenternas smak kan påverka efterfrågan på kakao och effektpriser. I många västerländska länder ökar konsumtionen av mörk choklad på grund av positiv publicitet om sina hälsofördelar. Mörk choklad kräver att mer kakao producerar än mjölkchoklad. Konsumenter i tillväxtmarknaden kan också driva upp kakaopriserna. Eftersom choklad är en diskretionär prdoukt påverkar konsumenternas köpkraft dess efterfrågan. I takt med att nya ekonomier förvärvar mer kapital kommer deras efterfrågan på chokladprodukter sannolikt att växa.

  Vi hoppas att vår artikel om kakaohandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med kakao:

  Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer