logo
header-add

Handla med olja - en lättförstålig introduktion

29:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Varför vill många investerare handla med olja? För den aktiva handlaren ger volatiliteten på oljemarknaden många möjligheter till lönsam handel. Oljepriset ses ofta som en av de viktigaste barometrarna för den globala ekonomins hälsa och det finns ett starkt förhållande mellan ekonomisk tillväxt och efterfrågan på olja.

Oljepriset påverkas av en uppfattad brist i utbud och efterfrågan samt väderförhållanden. Dessa kan ha en direkt inverkan på oljepriserna, till exempel kan begränsningar över tillgången till följd av politiska oroligheter i Nordafrika och Mellanöstern driva upp oljepriset. Olja betraktas emellertid som en relativt säker investering även när den bredare aktiemarknaden inte presterar så bra - trots allt måste människor fortfarande använda olja oavsett ekonomin så det kommer alltid att finnas en hälsosam efterfrågan kvar för olja trots att den är inte lika bra som hedge som guld är.

På en verkligt globaliserad 24-timmarsmarknad är olja ett mycket priskänslig instrument och priserna rör sig ständigt vilket gör det till ett idealiskt instrument för day traders och korttidsinvesterare som letar efter snabba rörelser. Ett av de enklaste sätten att handla med olja är att använda en CFD (eller contract for differance som det står för). Precis som guld är olja en av de vanligast handlade råvaror vilket innebär att du ska kunna komma in eller ut i en CFD-trade när du vill oavsett storlek på den. CFD:er för olja finns tillgängliga på två huvudprodukter, antingen US WTI / Light Crude som handlas på New York Exchange (NYMEX) eller Brent-råvaran som handlas på Intercontinental Exchange (ICE). Både WTI och Brent Crude är prissatta från motsvarande terminskontrakt och är praktiskt taget tillgängliga dygnet runt från måndag till fredag. Du kan också handla CFD:er för värmeolja fast detta är dock mer ovanligt.

handla med olja

Jämfört med terminsmarknaden kan kontraktstorlekar för CFD-avtal vara mycket mindre. Till exempel kan den minsta CFD-storleken hos vissa CFD-mäklare för amerikansk råolja vara bara 25 CFD-kontrakt (vilket motsvarar 25 underliggande fat) att jämföra med en handelsvolym på minst 1000 fat vid handel på terminsmarknaden!

Redo att börja handla med olja? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med olja:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

En CFD för råolja är vanligtvis baserad på 100 fat vilket innebär att varje dollarförändring i det angivna oljepriset motsvarar 100 USD vinst eller förlust på CFD:en. Med andra ord skulle en 1 cent i skillnad i oljepriset resultera i vinst eller förlust av en dollar för varje CFD som innehas när du vill handla med olja. Spridningen är vanligtvis 5 till 6 poäng medan marginalen som krävs för att handla CFD kan vara så lite som 3%. Som med alla derivat ger CFD:er för olja stor kraft åt ditt kapital vilket innebär att vinster kan vara betydande även om förluster också kan monteras snabbt.

Säg att du var intresserad att handla en CFD för råolja och köp- och säljpriset var på $ 78,25 till $ 78,50 respektive. Det högre priset är för ett långt kontrakt och det låga priset för att gå kort. Handeln är provisionsfri men CFD-mäklaren tar $0.25 från spreaden. Att köpa fem CFD:er för råolja med en marginalfrekvens på 3% skulle du behöva $ 78,50 x 5 x 100 x 3%, vilket är $ 1177,50 på ditt konto och för detta kommer din oljeposition vara värd $ 39,250. På eftermiddagen stiger priset till $ 80,75 till $ 81,00, en ökning med $ 2,50..

När du säljer kontrakten för att avsluta handeln är värdet 80,75 x 5 x 100 eller $ 40,375. Eftersom du inte behöll positionen över natten är det ingen ränteavgift så din nettovinst är $ 1125. Detta är det exempel på den hävstångseffekt som du kan använda när du handlar med olja över en CFD. Avkastningen på ditt investerade kapital är över 95% då råoljepriset ökade med endast 3%. Naturligtvis kan denna hävstångsgrad arbeta mot dig om din handel går i fel riktning och detta måste alltid beaktas när man använder derivat eller andra finansiella produkter med hävstång. Att handla med olja är precis som all annan typ av handel, det finns risker inblandade som måste tas i beaktning.

Säg att du gick in i samma handel och köpte fem CFD-råvaror till ett citerat pris på 78,50 dollar. Den här gången sjönk oljepriset och när du granskade din handel bestämde du dig för att det var nödvändigt att avsluta positionen och minska dina förluster. När du ny säljer dina CFD-kontrakt är det angivna priset $ 76,75 till $ 77. Du måste sälja till det lägre priset vilket innebär att kontrakten är värda $ 76,75 x 5 x 100 eller $ 38,375. Detta blir en förlust på $ 875. Med en nedgång i oljepriset på mindre än 2% finner du att du har förlorat nästan 75% av din kapital.Läs mer om hur du kan handla här

Hur kan man använda denna typen av förlust till din fördel? CFD:er ett praktiskt sätt att säkra fysiska investeringar i energi eftersom investerare kan utnyttja eventuella förluster som uppstår på en CFD för att kompensera kapitalvinstskatt på andra investeringar där du inte vill handla med olja.

Vi hoppas att vår artikel om oljehandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med oljehandel:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer