logo
header-add

Pris på råvaror och underliggande faktorer

16:e Juni 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Råvarumarknaden är en väl diversifierad marknad och har två utbyte nämligen MCX och NCDEX. De viktigaste råvarorna som handlas här är jordbruksråvaror, oädelmetaller, ädelmetaller, oljor och gas. Genom att hålla råvaror som en del av din portfölj kan du försöka mhantera risker som en övergripande portfölj brukar ha på ett effektivt sätt. Råvaror är mycket prisflyktiga och detta är en av anledningarna till att aktörerna gillar handel på dessa marknader. Några viktiga faktorer som påverkar råvarupriserna är:

1. Förvaring och transport

Varje råvara har givetvis en fysisk form och därför är det nödvändigt att lagra dem på ett lämpligt sätt och även vid distribution av varor är en transportkostnad inblandad. Eftersom de inte är finansiella produkter har lagringskostnader och transportkostnader stor inverkan på marknadspriserna. Denna faktor påverkar inte priset på alla varor på samma sätt som det beror på vilken typ av råvaror du tittar på. Exempelvis är lagringskostnaden för guld är låg eftersom den har längre hållbarhet.

2. Väder och geografiska förhållanden

Förändringar i pris på grund av väder ses mestadels i varor som är av förgänglig natur som vete, majs, kardemumma, jeera, ris med flera. Klimatförhållandena i området där dessa varor produceras påverkar även den slutliga produktionen och dess priser. Ett exempel på detta lan vara en naturkatastrof som driver upp priset på varan.

Redo att börja handla med råvaror? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med råvaror:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

pris på råvaror

3. Utbud och efterfrågan

Denna faktor har stor inverkan på prisförändringar på olika råvaror. Utbud och efterfrågan spelar samma roll på aktiemarknaden som på råvarumarknaden. Mer efterfrågan leder till att priset på en viss råvara ökar och vice versa. Efterfrågan på en vara beror på faktorer som säsong och inhemska och globala förhållanden. Under olika tidsperioder är efterfrågan och utbudet av varor olika.

4. Ekonomiska och politiska förhållanden

De ekonomiska och politiska förhållandena i länder påverkar också priserna på råvarumarknadarna. Vid för gulfkriget i Irak sågs de högsta prisfluktuationer i råolja. Ett svagt ekonomiskt förhållande sänker konsumenternas köpkraft vilket leder till mindre efterfrågan och fallande i pris. Ändringar av en regeringen politik påverkar också priserna här. Till exempel om regeringen minskar importtullen på oljor kommer den att visa en liknande minskning i dess pris också.

post-thumb

Alla faktor som nämns ovan har inte samma inverkan på priset på olika råvaror. Efterfrågan på naturgas är mer på vintern jämfört med andra årstider och lagring och transportkostnad är hög på naturgas. Så underliggande faktorer som dessa kommer att påverka denna produkt mer än andra. Priserna på jordbruksvaror påverkas mer av utbudet än efterfrågan till skillnad från naturgas. Därför bör en handlare bör förstå varan i vilken de handlar men för att ha lönsam handel. Ta en titt på vår huvudmeny för att lära dig mer om specifika råvaror och öppna sen ett demokonto hos någon av våra CFD-mäklare för att testa din handel innan du börjar på riktigt.

Vi hoppas att vår artikel om prisfaktorer för råvaror har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan aktuella råvarupriser:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer