logo
header-add

Hur handlar man med råvaror? - En praktisk guide

29:e Oktober 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Hur handlar man med råvaror egentligen? När en handlare hör termen "råvaror" är han ganska sannolikt att han eller hon tänker på terminsmarknaden där råvaror har handlats i många hundra år. Faktum är att råvarumarknaden är en av de äldsta formerna för handel i världen. Tusentals år sedan handlade män redan med grundläggande råvaror som vete och guld på marknader runt om i världen, från antika Egypten till Kina. Varor omfattade också jordbruksprodukter som majs och vete, energiprodukter som olja och gas samt bas och ädla metaller, inklusive guld och silver.

Vem handlar på råvarumarknaderna? På traditionella råvarumarknader var detta producenterna - de företag som sätter varor till salu på marknaden - och deras konsumenter. Ett vanligt exempel på en producent idag skulle vara ett gruvbolag som Rio Tinto som minar metaller ur marken och en konsument kan vara formen av ett fartygsbyggande företag som måste säkerställa en konstant tillförsel av metall till ett acceptabelt pris. Vid sidan av dessa finns spekulanter och day traders som vill sälja och köpa råvarorna med det yttersta målet att försöka dra nytta av vinst från förändringar i råvarupriserna.

Det är välkänt att terminsmarknaderna länge har förknippats med spekulation och risk även om de lika bra kan användas som säkringsmekanism och används av tillverkare för att garantera priset på råvarorna. Problemet med terminer var att du var tvungen att ha råd att köpa minst en råvarutermin på en stor börs för att få exponering på en viss råvarumarknad men det kan kosta 10,000-tals kronor. Alternativet var att köpa aktier direkt i företaget som producerade resursen som att köpa aktier i Rio Tinto till exempel men då är du utsatt för riskerna som kan drabba det företaget, inklusive bolagets allmänna ledning. Marknaderna för råvaror har idag blivit mycket billigare för privata investerare. Under de senaste åren har CFD-kontrakt (contract for differance) blivit tillgängliga på råvaror så nu har handlare ett bra alternativ och på många sätt ett överlägsen finansiellt fordon för spekulation.

hur handla med råvaror

Råvaruterminer mot CFD:er

CFD-mäklare har fördelaktiga priser på många av de mer populära globala råvarumarknaderna som inkluderar metaller, som guld och silver, energimarknader som olja och naturgas, basmetaller som koppar och jordbruksprodukter som kakao, timmer eller vete etc. Även om det finns några CFD:er som är baserade på spot- eller marknadsprisning är många av CFD-kontrakten som har terminsmarknadspriserna som underliggande värde. Detta innebär att det finns ett utgångsdatum som är kopplat till varje kontrakt som skiljer sig från andra CFDs sedan utgångsdatumet är baserat på det avtalade terminskontraktets avvecklingsdatum.

CFD-mäklare hanterar detta på ett av två sätt. Endera kommer mäklaren att ordna en automatisk övergång till nästa månatliga kontrakt när det underliggande terminsavtalet löper ut eller kan dem tillhandahålla en kontantavräkning för att avsluta kontraktet med ett erbjudande att manuellt ta upp nästa månads kontrakt. Det finns flera fördelar med handelsvaror som använder CFD jämfört med att använda terminskontrakt. Beroende på varan kan ett terminsavtal bringa risk för att du kommer att behöva ta emot den underliggande. Med CFDs äger du faktiskt inte guldet, vetet eller annan råvara, du handlar helt enkelt priset på dessa varor och du kommer alltid att få en kontantavräkning och du kommer aldrig att riskera att en lastbil med vete kommer till din dörr.

post-thumb

Med CFD har du också den inbygda fördelen av hävstångseffekt vilket betyder att du bara måste deponera en liten del av det totala värdet av handeln med CFD-mäklaren men ta in hela vinsten eller förlusten i stället. Du kommer sannolikt att finna att hävstång krävs för att handla råvaror snarare än terminer är mycket lägre procent eftersom detta betyder att du kommer betala mindre för en position med samma mängd varor. Men huvudorsaken till att du kommer betala mindre när du handlar CFD-råvaror är att du inte behöver ta den standard som handlas på terminsmarknaden vilket kan vara betydande för en liten handlare. Faktum är att de flesta CFD-råvaror speglar futuresmarknaderna men handlar i mindre enheter som gör det lättare att hantera risker. Minsta antal storlekar varierar beroende på din mäklare men de marginaler som krävs för att deponeras för att öppna en position kommer alltid att vara mindre än vad som krävs av det underliggande terminsavtalet. Till exempel kan US Crude Oil citeras med en stor storlek på 25 fat jämfört med en typisk futures kontraktsstorlek på 1000 fat. Också olja citeras dygnet runt och medan vissa spekulanter använder ETF för att handla i varor är dessa inte tillgängliga dygnet runt så om du behöver vänta tills NYSE ARCA-marknaden öppnar kan du missa möjligheter.

Redo att börja handla med råvaror? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med råvaror:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

Den andra stora fördelen med att handla råvaror med CFD, till skillnad från, till exempel, att köpa en andel i Statoil, som bara går bra om oljepriset går upp är med ett kontrakt för skillnad kan du också vinna om priset går ner genom att placera en "kort" eller "sälj" order. Som med terminer kommer du att debiteras ränta dagligen till ditt konto när du tar en lång position och räntan kommer sannolikt att likna. Om du tar en kort position får du dagligt ränta pålagd även om det här kommer att vara lägre än vad du skulle betala när du håller den långa CFD. Få mäklare tar ut provisioner på CFD-råvaror i stället gör de sina vinster av spreaden mellan bud och priser det vill säga sälj- och köppriserna.


Ett praktiskt handelsexempel


Ett exempel på handel med sojabönor kan gå så här. Det angivna priset är $ 909.75 köp och $ 912.50 sälj. Med sojabönor är dessa värden per 100. För att köpa ett kontrakt och gå långt skulle du betala askpriset och standardstorleken är 200 buskar. Det betyder att värdet är $ 912,50 x 2, vilket är $ 1,825.00 och din eget kapital är $ 90 med hävstång på 1:20. Standardpartiet för ett terminsavtal är 5 000 bussar, vilket kostar betydligt mer.Om sojabönorna går upp i värde med $ 10 (per 100), så är din vinst $ 20. Det innebär att en 1% ökning av priset just återvänt mer än 20% på din handel. Hävstångseffekten för CFD multiplicerar din vinst.

Observera att olika råvaror har olika mätskalor och är därför vara prissatta på olika sätt. Varorna är prissatta per enhet som till exempel ett fat olja, eller en troy uns av guld, eller till exempel en bushel av vete. När du handlar CFD är det avgörande att du har tillgång till några historiska diagram så att du får en uppfattning om vilken slags dagliga rörelser som kan uppstå i den råvara du är intresserad av att handla - om du börjar med en begränsat kapital måste du hålla dig borta från marknader som är mycket volatila som begränsar din handelsstorlek till ett minimum.


Handla nästan dygnet runt

Majoriteten av de mer likvida råvarumarknaderna är öppet nästan dygnet runt under vilken tid de ses av en blandning av golvhandel på börserna och elektronisk handel. Ta till exempel COMEX Gold Futures-kontrakten. Dessa är golvphandlade från 13.20 till 18:30 (brittisk tid) men kommer fortfarande att vara tillgängliga för handel på elektroniska plattformar dygnet runt och tar 45 minuter paus klockan 10.15. CFD-timmarna följer normalt dessa handelstider. Oljekontraktskontrakt är också praktiskt taget handlade dygnet runt även om några av de mer "exotiska" råvarorna endast kommer att finnas tillgängliga under några timmar under dagen.

Observera att ibland kommer du att se råvarukontrakt citerade med ett månatligt datum bredvid dem (säg september 2010). Detta betecknar den månad då det refererade kontraktet som CFD baseras på upphör att gälla den. Commodities Futures Exchange listar kontrakt som ger innehavaren rätt att ta emot den faktiska fysiska råvaran tillgång (som inkluderar levande kor, metallbitar ... etc) när kontraktet löper ut - till utgångspriset. Det här är bra om du behöver producera något, men inte så bra om du är en spekulant och helt enkelt vill dra nytta av prisförändringar. Lyckligtvis är CFD-handlare ett steg bort från detta problem: CFD kommer att spåra prisförändringar av det underliggande framtida kontraktet utan risken att du måste leta efter ett lager för att ta emot 50 ton majs.

Vi hoppas att vår artikel om hur man handlar med råvaror har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med råvaror:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer