logo
header-add

Handla med råvaror Avanza - allt du behöver veta

22:e Juli 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Att handla med råvaror Avanza är endast möjligt genom att handla med terminer och i vissa fall börshandlare fonder (så kallade ETF:er). Många svenska handlare och investerare har redan konto på Avanza och vill börja sin handla där av ren bekvämhet vilket i och för sig kanske är en giltig poäng. Det finns dock andra både säkra och mer lönsamma alternativ till råvaruhandel som det är värt att en svensk handlare testar innan de börjar med den mer omständiga processen att ansöka om att börja handla med råvaror Avanza.

Faktum är att en stor majorit av världens spekulationshandel av råvaror inte sker genom trationella nätmäklare utan hos specialinriktade CFD-mäklare (Contract for Differance mäklare) som erbjuder mer flexibila och enklare sätt att göra lönsam handel av priskillander i råvaror. I vår artikel nedan har vi gått in i mer detalj på skillanderna mellan CFD och terminshandel hos Avanza men här är en sammanfattning:

1. Lägre ingångskrav

På Avanza måste du öppna ett specifikt terminskonto som kräver ansökan och när du väl har tillgång till kontot (om du ens får ett konto) så måste du ha större kaptial än hos CFD-mäklare i och med att terminer innehåller större volymer av råvaran. Hos en CFD-mäklare går kontouppsättningen fort (oftast på några timmar) och du kan börja handla med så låga volymer som exempelvis 500 kr.


handla med råvaror avanza

2. Avgifter

Om du vill handla med råvaror Avanza så tillkommer curtageavgifter för varje handel du gör. CFD-mäklare tar inte ut dessa fasta avgifter utan en betydligt mindre avgift på skillanden mellan köp- och säljpriset.

3. Hävstångseffekt

När du handlar med råvaruterminer hos Avanza så har du endast tillgång till en liten hävstångseffekt (1:2 oftast). Hos CFD-mäklare så får du tillgång till mycket högre hävstångseffekt på upp till 1:10. Detta är dock helt frivilligt att använda och därigenom så är myterna om att CFD-handel är riskabelt en sanning med modifikation efter som det är handlaren som själv bestämmer riskerna.


Läs också: Hur fungerar hävstång med handel av råvaror

Redo att börja handla med råvaror? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med råvaror:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer


4. Säkerhet och reglering

Många handlare tror att Avanza är mer säkert än EU-reglerade CFD-mäklare vilket skall anses vara en myt eftersom CFD-mäklare som bedriver verksamhet för EU-kunder är hårt reglerade med samma regelverk (MiFID 1 och 2 bland annat) och processer som handel med råvaror Avanza innebär. Statliga insättningsgarantier gäller även för CFD-mäklare i EU så dina pengar är i trygga händer. Svensk kundtjänst finns ocskå tillgänglig om du vill komma i kontakt enkelt.

CFD:er och terminsavtal är båda starkt inriktade derivat av finansiella produkter. Ett finansiellt derivat är kallat så eftersom dess värde baseras på en underliggande tillgång. När det gäller CFD och terminer är den underliggande tillgången vanligen en obligation, andel, eller råvara. På grund av växling eller hävstång, som du kan använda med dessa instrument, brukar folk ibland varna dig om att CFD och terminer är riskabla. Men om du närmar dig handel som ett företag står du inte åt sidan och låt dina förluster gå upp och fu kommer ut ur en förlorad position oavsett vad du handlar i. Fördelen med CFD till skilland mot terminer hos Avanza är att vinsten multipliceras genom ökad hävstång och det är något varje handlare vill ha eller hur?

CFD:er och terminer är båda former av derivathandel. Ett terminsavtal är ett avtal om att köpa eller sälja den underliggande tillgången till ett fast pris vid ett bestämt datum i framtiden, oavsett hur priset ändras under tiden.Med det sagt, hur ska du välja mellan CFD-handel och handelsterminer för att handla med råvaror Avanza? Tja, det finns vissa skillnader, nämligen utgångsdatum, finansiering och likviditet. Ett terminsavtal är ett avtal om att köpa eller sälja något till ett fast pris vid ett bestämt datum i framtiden oavsett hur priset ändras under tiden. Förfallodagar måste gälla för terminskontrakt eftersom det strikt representerar det datum då tillgången måste levereras till avtalat pris enligt villkoren i kontraktet (dock i praktiken är detta av liten betydelse för handlarer eftersom de flesta terminskontrakt är avvecklade före faktiskt utgångsdatum).

Eftersom terminer är utbytbara transaktioner kan många handlare och spekulanter som aldrig avser att ta emot den underliggande råvaran eller instrumentet köpa och sälja terminsavtal som ett sätt att göra vinst av prisfluktuationer då marknadsförhållandena förändras. De gör detta genom att ta en motsatt sida av befintliga öppna positioner före utgångsdatumet - en process som kallas "kompensation". En CFD i motsats har inget fastställt framtida pris och inget bestämt framtida datum. Du handlar bara för att betala eller ta emot skillnaden mellan var de underliggande varorna startade och det pris de slutar på när du väljer att sälja kontraktet.

Råvaruterminer är köpta och sålda på stora börser men är fortfarande ibland mottagliga för avverkningar av handel medan CFD.er handlas med mäklare som ofta är marknadsaktörer. Vissa människor hävdar att det innebär att de manipulerar priserna men med CFD:ers enorma popularitet och konkurrens mellan mäklare finner du i praktiken att detta inte är ett problem.Läs mer om hur du kan handla här

Vad som kan visa sig vara ett problem med terminer när vi vill handla med råvaror Avanza är storleken på terminen som du måste handla i. Framtider tenderar att handlas på de stora börserna och kommer vanligtvis att komma med stora minsta åtaganden från marknadsaktörer eftersom kontrakten är avsedda att användas av investeringsbanker och andra stora institutioner. Kontraktstorlekarna är mycket större än för CFD:er. Nedan har vi ett exempel som illusterar detta:

Ett praktiskt handelsexempel


Medan du enkelt skulle kunna handla enbart fem ounces guld till ett värde av endast 6,205 dollar via en CFD motsvarar ett enda Comex terminskontrakt på guld 100 ounce eller cirka 124 000 dollar i nuvarande priser. CFDs är i detta avseende mycket flexibla. Deras flexibilitet sträcker sig också till det faktum att du kan hitta CFD på nästan varje marknad, inklusive index, aktier, råvaror, valutor och så vidare. I stället för att behöva ha många konton hos olika mäklare om du vill ändra din handel hittar du att du behöver en eller högst två CFD-konton.

En annan fördel med CFD är att det är mycket lättare att öppna ett konto för att handla dem än att öppna ett konto för terminer hos till exempel Avanza. Generellt finns det mindre regler kring CFD:er och du kan börja handla med mycket mindre kapital.

Det finns några andra överväganden när man väljer mellan CFD och terminer. Som nämnts ovan utnyttjar de båda dina pengar vilket i praktiken innebär att du debiteras ränta av din mäklare. Med CFD:er debiteras räntan dagligen medans med terminer är avgiften prissatt i tillgången. Eftersom CFD är typiskt ett handelsfordon och du inte köper råvaror för att hålla länge är räntan oftast inte tillräckligt högt på CFD:er för att vara ett problem. Båda typer av kontrakt är listade på marknaden, som prissätts dagligen, och du kan få ränta om du håller en CFD-position kort. CFD har i allmänhet bättre flexibilitet och föredras av många handlare mot att handla med råvaror Avanza genom terminskontrakt.

Vi hoppas att vår artikel om råvaruhandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med råvaror:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer