logo
header-add

Handla med bomull - allt du behöver veta

10:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Innan du börjar handla med bomull är det viktigt att förstå råvaran. Bomull är en fluffig naturlig fiber som växer på buskar i tropiska och subtropiska regioner runt om i världen. Varan är extremt viktig inom textilindustrin. Historiker känner inte till bomullens exakta ursprung men tyg som fanns i grottor i Mexiko visar att grödan började användas för drygt 7000 år sedan. Sedan antikenens ålder har civilisationer runt om i världen spunnit bomullsfibrer i tygkläder men två händelser i historien - den industriella revolutionen i England och uppfinningen av bomullsgener i USA - förändrade djupt den roll som bomullshandel spelar på världsmarknaden. Dessa händelser ledde till en omfattande produktion av bomullskläder och förvandlade bomull till en global industri för flera miljarder dollar.

Hur och var oldlas bomull?

Bomull växter växer i varma områden i världen där det finns gott om solsken och begränsad frost. Bomullsodlare planterar sin gröda på våren och skördar den på hösten. Före planteringen förbereder bönderna marken med antingen no-till-metoden där de använder särskild utrustning för att deponera frön på jordens yta, eller till-metoden, där de plogar marken i rader som bildar fröbäddar för plantering. Ungefär två månader efter tillfogning visas små blomknoppar på de gröna, buskiga buskarna som växer från marken. Under ytterligare tre veckor börjar blommorna blomma.

Blombladet börjar ändra färg - från vit till gul till rosa och slutligen röd - och faller sedan av buskarna. Det som återstår är små gröna pods som kallas bomullsbollar. Dessa bollar mognar vidare och utvecklar små fibrer inuti dem. Eftersom dessa fibrer expanderar från solsken spricker de ut ur podet i form av fluffig bomull. Maskiner skördar sedan den fullt mogna bomullen i transportsystem som bearbetar grödan för konsumtion.Läs mer om du du handlar här

handla med bomull

Över 80 länder odlar en eller flera av de fyra arterna av bomull men den huvudsakliga produktionsskörden är Upland-bomullen. Det största bomullsproducerande ländet är Kina. Den har 100 000 bomullsbönder, 7500 textilföretag och 73 miljarder dollar i årlig bomullstorkproduktion. Kina är också den största importören av bomull. Landet importerar över 7,5 miljarder dollar bomull årligen (ca 17% av den globala produktionen). Övriga stora importörer av råvaror är Bangladesh, Vietnam, Turkiet och Indonesien. Kina har på senare år engagerat sig i en enorm lagring för att säkerställa att de har ett tillräckligt utbud av bomull. Dessa åtgärder har ofta resulterat i högre hemmamarknadspriser om du vill handla med bomull i Sverige för bomull i Kina än i övriga världen. Om Kina skulle sälja allt sitt lager på grund av svag inhemsk efterfrågan skulle priserna på bomull sannolikt gå ner. Å andra sidan, om kinesisk efterfrågan skapar globala utbudsbrister kan priserna gå högre.

Vad driver priset på bomull?

 • Global lagerhållning
 • Regeringars politik
 • Global efterfrågan
 • Klimat
 • Pris på ersättande tyger
 • Oljepriser
 • Den amerikanska dollarn

 • Redo att börja handla med bomull? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med bomull:

  Markets.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

  Vi går in i detalj på några av dessa faktorer nedan:

  Regeringars politik

  Många regeringar, inklusive USA, subventionerar kraftigt bomullsodlare. Subsidier medför att utbudet av bomull är artificiellt högt och priserna är artificiellt låga. Brasilien drev och vann mål mot USA genom Världshandelsorganisationen att minska dessa subventioner. En nyligen amerikansk lag ökade dock subventioner för bomull. Förekomsten av subventioner kan få en meningsfull effekt på bomullspriserna.

  Global efterfrågan

  Den globala efterfrågan på bomull är mestadels en funktion av ekonomins övergripande hälsa. Bomull är till stor del ett diskretionärt råvara och konsumenterna kan välja andra billigare syntetiska tyger såsom polyester om ekonomin är svag. Kina spelar en sådan nyckelroll inom bomullsmarknaden så deras ekonomi är speciellt viktig.

  Klimat

  Som med alla jordbruksvaror spelar klimat en viktig roll för att driva bomullspriser upp och ner. Bomull behöver varmt väder, tillräckligt regn och lite eller ingen frost för att växa ordentligt. Dåliga väderförhållanden i viktiga växande regioner i Indien eller Kina kan till exempel skapa brist på utbud och prisökningar. Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden skapa för mycket utbud.

  Vi hoppas att vår artikel om bomull har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med bomull:

  Markets.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer