logo
header-add

Handla med olja på Avanza - läs detta innan du sätter igång

22:e September 2017

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. HandlaMedRåvaror.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.Vill du handla med olja hos Avanza? Vi har försökt detta och vill gärna dela med oss av våra erfarenheter. Först och främst, Avanza är framför allt en nätmäklare som är inriktad på aktiehandel och inte råvaruhandel. Olja handlas runt om i världen i två typer av instrument, terminskontrakt och CFD-kontrakt (vi förklara båda koncepten nedan i detalj). Avanza tillhandahåller inga av dessa instument vilket gör att de som vill handla med olja på avanza måste titta på andra typer av lösningar.

De flesta svenska handlare handlar olja genom CFD, eller Contract for Differance, som det står för. CFD:er för olja anses vara ett billigare alternativ mot terminshandel eftersom CFD-kontrakt kräver mindre köpvolymer jämfört med terminskontrakt för olja, oftast bara en 1/10 i volym mot terminerna. Det betyder att CFD:er för olja kräver mindre kapital som insatts. Vidare är det i CFD-handel inte nödvändigt att "rulla" (eller förlänga) ett kontrakt.

Titta på terminsvolymen för olja

Den första insikten att att terminsvolymen för olja kan ge dig en bra överblick om volym när du handlar CFD. Eftersom CFD:er för olja är OTC-produkter (Over-the-Counter) finns ingen volym tillgänglig. Genom att använda CME-webbplatsen kan du se volymen av de främsta månadskontraktet på WTI. Denna information finns inte tillgänglig när du vill handla med olja på Avanza. Med den informationen kan du dra se av hur stark drivkraften i de senaste oljestrenderna. Om du ser hög volym är momentumet stark och naturligtvis vice versa.


Redo att börja handla med olja? Vi rekommenderar följande råvarumäklare för handel med olja:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer

handla med olja avanza

Vintern är på väg

Oljeerfrågan tenderar att hoppa under vintermånaderna och det är givetvis så att efterfrågan på uppvärmning förstärker behovet av energi just då. Men vad betyder det i praktiken som en handlare? Säg att du öppnade en oljepostion, antingen lång eller kort, före vintern. Efterfrågan av olja kan förändra trenden när vintern börjar. Hur kan oljedata hjälpa dig?

Återigen kan CME-webbplatsen komma till din räddning. Låt oss säga att du är i augusti och oljekontrakten för november är mycket högre. Du inser att det finns större sannolikhet för att oljan kommer att gå upp under de kommande veckorna. Vad händer om priset är mer eller mindre detsamma som ett CFD-kontrakt för olja? Det betyder att det finns en låg förväntan på stigande olja för den kommande vintern.Läs mer om hur du kan handla här

CFD:er för olja vs. terminskontrakt vs. handla med olja på Avanza

Självklart finns det många fler nyanser av att handla med olja via en CFD som kan hanteras på en sida. Läs dock gärna vidare i våra andra artiklar för mer insikt. Sammanfattningsvis kan vi dock fastslå att CFD.er för olja är det smartaste sättet att handla med olja för de flesta och ett mycket bra lösning nu när du inte kan handla med olja via terminskontrakt på Avanza.

Vi hoppas att vår artikel om oljehandel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de råvarumäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med olja:

Capital.com- Råvaruplattform på svenska med låga avgifter och tillstånd från svenska Finansinspektionen - Klicka här för att läsa mer